Communicating is Important!

confius ayamitikKlu nk di ceritakan sejak start kje aritu, mmg bnyk sgt mende baru yg aku blaja n mcm2 benda dh jadi. Tp, kje kat kilang ni bkan nye senang. Lagi2 la bile kilang tu majoriti makhluk yg ada kat dalam ckp dlm bnyk bhs.

Selama ni aku idop communicate ngan org pn, paling pelik pn bile dgr org ckp gune slang negeri lain je. But, stil, klu x phm slang org tu pn, bole lg ckp bhs melayu kn.

kat kilang tmpt aku kje, majoriti yg kje department admin cine, production nepal & myanmar. Nk kate org mlayu yg kje kat situ bole kire ngan sebelah tgn je. hehehehe =P

Dh tu, klu dh mcm2 alien la kat situ, klu ade yg cina pn, klu tao ckp mlayu ngan inggeris x pe gak. ni ade gak cina yg tao ckp cine je. stock amik dr negara china nye. hampes.

walaopn gune bhs inggeris, x sume org bole paham ape yg nk disampai kn. bos aku pn ckp inggeris n mlayu merapu. aku pn kekdg x phm sgt ape die ckp. hehehe =P phm2 je la lidah cina. ntah pape ntah yg die ckp.

Lagi2 la bile ade org yg baru masuk kje kn. Dr nepal la plak kn. Sepatah haram die x phm ape yg org nk ckp kat die. tu pn bile kne marah, bole plak nk menjawap blk. die phm ke kite marah ape kn. dan2 nk lawan blk. ape yg die ckp pn aku x leh tangkap. hehehe =p yg aku phm die ckp “yes, no, ok” itu je kot.

Prob aku lak lg la, bile time nk suro diorg buat pape, kne la ckp bhs inggeris kn. bukannye la nk kate aku x reti nk speaking london. cheewah~ masalahnye skang, klu aku ckp proper english pn, bkannye diorg phm. kne gak la pk kn bhs seringkas mungkin n broken english. bru la msg tu diorg leh phm. jd prob gak bile blajar tinggi2 ni kn. hish. kekdg jd mcm org bodo plak bile x reti nk ckp mcm mane ngan diorg gune english bodo2 je.

so…..moral of the story is :

Jgn prasan ko tu terer sgt bile ko dh bole ckp english fluently. blom tentu ape yg ko ckp org lain phm k. ahahahaha.

Advertisements

YATTA! FINALLY!

webimgAda la gak interview yg aku dpt kje freelance kn. Tp, x la freelance sgt. buat design pn x dpt pape sbb aku submit lambt. so…die x amik pn design aku tu. ahahaha.

The 2 finals interview :

1. EASTSUN SUPERIOR PRINT – Cheras

2. ADAIKALARAJ MEDIA GROUP – Damansara

2 interview yg ke 11 n 12 ni aku dpt la plak kn. Bile dh dpt offer, jd pening la plak nk pilih yg mane satu sbb maseng ade kelebihan sendiri. Siap buat survey lg tny membe2 nk buat pilihan. Ahahaha.

Ade gak btol nye lagu PCD – “CAREFULL WAT U WISHING FOR, COZ U MIGHT JUST GET IT”. Btol ke lyric die tu? hentam je la….ahahaha.

Dh dpt agak penin sbb yg kat damansara tu gaji lg tinggi die offer. tp, yg kat cheras tu lg sve budget sbb dekat ngan umah.

appointment-letter

In the end, aku start kje kat EASTSUN. walaupn gaji rendah mulenye, tp….dekat ngan umah n save budget gile. ahahaha. Probation period pn 3 bln je nk banding ngan kat damansara tu sampai 6 bulan.

Searching for JOB(S)

........searchin.........Lama gak kn dh x upd8 kat blog neh…. adagak la org yg suwuh upd8 kn sbb lame sgt mende yg sama je. sejak raya tahun lepas lg. heheheh =P

Wokeh2. nk djadikan cite, aku abis finalexam 16 nov 08. so….sebnrnye, b4 dat time pn dh start cari kje but not dat active sgtla kn. sbb nk njoy2 dlu bru la nk kje plan nye.

Tp…..bile mencari2 agak lama gak la nk cpt kn kje ni. sbb aku asyik dok cari kje grafik je. walapn market agak besa tp….utk fresh graduate, susah gak la nk dpt.

experience x de sgt, gaji permulaan kne la rendah gile, n port folio pn x gempak sgt. so….mmg agak susah la kn nk dpt kje awal2 nye.

So…..mcm2 la portal job searchin kat internet ni yg aku join. agak memudahkan la jugak kn. JOBSTREET, JAC RECRUITMENT, JOBSDB, STARJOBS, INDEX.MY, antara yg aku join.

Bole kate tetiap ari la emel tu ade je psl kje kosong ni. but, mostly dorg nk yg ade xperience. biasa la tu. aku pedulik hape kn. submit je. dh beratus2 resume gak aku submit.

Ni antara list company yg aku dh g interview and x dpt….ahahaha.biasa la, 1st time nye interview yg x gune kabel dlm kn. tp…bile dh last2 tu, dh agak pandai sket la interwiew hoping nk dpt kje la kn:

1. PUTRAJAYA TASIK CRUISE – Putrajaya

2. WARISAN PRINT – Sunway

3. IXORA DESIGNS – Ampang

4. MAGIQADS – Bangsar

5. MONIN ASIA KL – Rawang

6. THE EXPORTERS CLUB – PJ

7. BEAMERS SDN BHD – Sunway

8. DFA PRINTS – Bdr Bru Bangi

9. SURUHANJAYA PILIHAN RAYA SELANGOR – Shah Alam

Sume interview ni start dr bulan 12 sampai bulan 4. Lama gile kn. Nk dekat 5 bulan dok umah mencari kje je. Badan pn dh makin bulat mcm HAGEMARU. Aahhahaha =P

Ada lg 1 interview yg aku x igt name kompeni die ape. bnyk sgt la kate kn. tp…sume failed! ahahaha. dgn kate lain, in the end of the interview, diorg akan kate : “WE WILL CALL U”. ahahaha. sgt sopan. ckp je la x dpt. ade satu kompeni tu aku interview, frank die ckp kat aku, kurang xperience, mcm2 la, n trus kate die x nk amik aku kje. kn lg senang. ahahaha =P Sound direct kn lg bagus, ye x?

Eid Mubaraq

Pic raye ngan family yg sgt trok. Thn depan kne buat lagi neh. Most of the pic x center…wahahaha =P
The Family

The Family

Adeh...pic lawa...tp x center plak...hampeh =(

Adeh...pic lawa...tp x center plak...hampeh =(

Kmal, Burn

Sit (frm left): Kmal, Burn

Wan, Adel, Bob, Ada
Top(frm left): Wan, Adel, Bob, Ada

In the end, bru aku prasan….bju raye thn ni sme kaler lagi ngan kaler langsir…wahahaha =P

3 Oktober, Jumaat

Raye ke-3

Dh x de mende sgt pn nk buat raye ke 3 tetiap thn sbb raye sampai ari ke 2 je biasenye. hehehe =P Ptg tu Riez tetibe msg ajak lepak. Mama plak dh buat plan nk tgkp gamba family la kununnye plak kn. Fahmi plak ajak melalak kat Kajang!

Pergh! Penin pale wotok aku neh. Yang penting, 1st thing 1st.

Ptg tu aku kuar g mlalak ngan Fahmi kat Kajang. Kat Ceria Box. Bole tahan. 1 jam RM15+. Dlm bilik ade toilet lg. Pergh! Gile la weyh! bole buat projek je sbb ade pvt toilet kat bilik karaoke tu. Wahahaha =P

Then kne blik umah plak B4 8pm sbb nk amik pix family la kununnye. In the end, sesi tu jd kol 9 gak. Abih dlm kol 10pm.

Mencanak gak kluar umah sbb dorg suro cari kek nk celeb bday Alfie mlm tu (kol 12am = 4 Oct). Menjajau x tao nk cari kdai kek kat mne neh. Seb baek la ade Carrefour kat Ampang tu. Singgah jap. Jmpe la kafe yg jual kek slice by slice. Nk beli sebijik? Bankrupt aku weyh! standard size sume. RM80+++ sume nye. Heheheh =P Aku maen beli je kek strawberry (p/s: Bab2 kek ni x reti sgt nk beli sbb aku x suke mkn kek =P)

Wan n Qai

Kek last minute yg agak kureng sedap...wahahaha x reti beli kek katenye =P

Kek last minute yg agak kureng sedap...wahahaha x reti beli kek katenye =P

Alfie aka Bday Boy, Tobby, Riez

Top (from left): Alfie aka Bday Boy, Tobby, Riez

Ayep, Qai, Wan

Bottom (from left): Ayep, Qai, Wan

Ayien ngan Adif nye pic xde la plak kn…hehehe =P Sorry Ayien =P

15 September 2008, Isnin

Aref plan nk ajak buke kat Dataran Shah Alam, ala2 buke kat bwh bintang la ( mcm Starlight Cinema kununnye =P)

Ptg tu dlm kol 6 ktorg g la beli mknn kat Bazar Seksyen 17. Dorg kate bazar gempak kat s.alam la kononnye. Then ktorg trus hala ke Dataran.

Tp, x psl2 lak time tu hujan kn. Ktorg kne la plak g cari astaka / pondok memane kat area tasik nk buke. Seb baek la jmpe satu pondok kat blakang Kedai Kopi 2. Bole la jugak buke walaupn time tu mmg dh gelap gile n dah nk masuk waktu buke pn. KAt pondok tu pn seb baik la ade 2 kapel je…som ktorg conquer la bahagian yg lain. hehehe =P

Pejal n Hafiz Arif smpai lmbt sket. Then…..Ktorg pn buke la mcm biase. Itu je…..

Pas abeh buke…..ape lg…sesi fotografi la..hehehe =P Pejal n Arif blk umah pas amik gamba sket, Busuk, Aku, Helme n Aref samb lg tgkp gamba kat Padang @ dataran s.alam tu.

Aku dh CERAH!

P

Sesungguhnya...hitam lebih dominan drpd putih...heheheh 😛

Wahahaha…tetibe plak terase nk tulis psl cite ni. Cite ni dh jd lame dh….tp bru trigt kn… =P

Ada satu time tu aku g mkn kat McD. Dh lupe lak g ngan sape kn. Malam rasenye time tu. Klu aku x salah, aku g situ pn time aku dh kne sunburn gile babeng pas family day kat Desa Waterpak. Mmg gile babi nye burn sampai mengelupas kulit aku. X psl2 jd la ala2 negro gitu.

Pastu, time dh abih mkn, aku g la kat sinki nk cuci tgn. Owh, lupe lak, aku mkn kat McD sek3. Time tu dh pagi bute kot rasenye, area atas dh tutop…so…mkn kat bwh je. G la kat sinki bwh tu kn. 

Tgh dok cuci tgn, tetibe ade satu grp negro dr mne dtg pn aku x tao. Xpsl2 ramai2 nk basuh tgn gak kn. Dh la diorg sume tinggi2 n bdn bagak2. Aku kat tgh2 diorg keliling aku kat sinki tu. Bile aku tgk cermin…..DUSH! eh? apsal aku mcm cerah gile jer…..

Warghkahkah…..dikelilingi negro, x terase gelap pn. Sah2 aku masih lg kategori cerah klu banding ngan diorg. Agagagaga. Tahap kasta berape la kn negro pny kegelapan tu. Aku dh bajet aku gelap gile…diorg lg gelap rupenye.

So…moral of the stori is….

“Kalu kite feeling2 cerah sekali sekale pn ape salahnye kn…agagagaga =P”